torsdag 18 september 2014

BattletoadsDetta spel är antagligen det svåraste spel som finns. Jag har inte mött på en enda person som kan säga att de har klarat det. Inte på originalkonsolen eller på datorn med hjälp av en emulator. (UTAN att då fuska, att slöa ner spelet eller spara mitt i banorna)
Jag pratar om Battletoads.

Battletoads skapades av Rare ltd. Tanken var att det skulle konkurrera med serien Teenage Mutant Ninja Turtles. Föreställ er att man byter ut sköldpaddorna mot grodor och vi har Battletoads. Spelet släpptes på olika konsoler mellan 1991-1994.
Berättelsen i spelet går ut på att de två antropomorfiska paddorna Rash och Zitz ska rädda sina vänner Pimple och prinsessan Angelica från Mörkrets Drottning. Det är egentligen allt som finns till historien: Mörkrets Drottning har kidnappat vänner och ska ta över världen, Battletoads ska stoppa henne.

Jag spelade inte dethär spelet själv när jag var liten. Jag har ett vagt minne av att en av min brorsas kompisar hade det. Men jag spelade det nu i vuxen ålder och jag kan med både glädje och irritation säga att detta spel är verkligen en utmaning.

Du kontrollerar spelet genom att flytta paddorna till sidorna. Det kommer fiender emot dig som du ska slå ner genom diverse sparkar och slag. Du kan i vissa fall dessutom plocka upp ett vapen och använda det, eller plocka upp hela fiender och kasta omkring dem. Dessa delar är ganska enkla i början men de blir svårare allt längre fram i spelet du kommer. Speciellt då din karaktär kan dö direkt om du ramlar t.ex ner i lava eller något annat roligt.

Förutom dessa banor så finns det också de s.k "Wind Tunnel"-banorna, som går ut på att du kör en slags flygfarkost genom en tunnel i en väldigt hög hastighet. Dessa banor kan bäst beskrivas med ett citat från Star Wars: You must have Jedi reflexes if you race pods! För om du missar ett hopp eller en vändning med en halv sekund så dör du genast.
Det finns också andra sorters banor som t.ex att du ska klättra ner i en grotta i ett rep och försöka undvika att falla då kråkor försökar bita av repet.

Okej, så Wind-tunnelbanorna är svåra och du dör säkert några gånger på de vanliga banorna. Men so what? Du kan ju alltid klicka "yes" när Continue-frågan dyker upp? Vilket är sant, det kan du göra... I exakt tre gånger. Det typiska för ett sånt här svårt spel, där vanliga spelare inte klarar längre än tredje banan, så brukar det vara oändligt många gånger du kan välja "yes" på continue-frågan. Spelet har inte heller något lösenord för en del banor eller någon möjlighet att spara spelet. Så om du är på level 9 och du har är utan liv och kan inte välja continue flera gånger, så kommer du att få starta om hela spelet från början.

Hur är det då om man spelar två spelare? Visst är det lättare då? Svaret är nej, spelet blir svårare. Om en spelare dör så måste båda börja om från början av banan igen. Dessutom kan spelarna skada varandra, vilket kan hända ganska ofta speciellt om man slåss mot samma fiende.
Spelet var jättevackert för sin tid. Ljudeffekterna var bra. Spelet fick i allmänhet bra kritik av olika tidningar men blev ihågkommet för sin svårighet. Dessutom fick det negativ kritik för att slutet inte var precis tillfredsställande, med tanke på hur svårt det var att klara spelet. Trots detta så fortsätter spelet än idag att få positiva recensioner. Som att det enda negativa som finns att säga om Battletoads var svårigheten.

Battletoads har fått flera spel efter detta. Battletoads & Double Dragon är ett annat exempel, som är en crossover med spelet Double Dragon, som liknar Battletoads väldigt mycket.
Personligen tycker jag att spelet är roligt och det är jättebra träning i att hålla huvudet kallt i irriterande situationer. Man får inte stressa eller bli arg för att klara spelet, för då kan man inte fokusera och då misslyckas man ytterligare. Håll huvudet kallt och försök igen. Det är nyckeln till det mesta här i livet, håll huvudet kallt och försök igen tills du slutligen lyckas.
Vill du ta dig an dethär spelet?

Försök bara! Det är verkligen en utmaning, även om du är en erfaren spelare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar