onsdag 11 februari 2015

Rayman

1995 släppte Ubisoft ett plattformsspel som gav mig och mina kumpaner en hälsosam dos träning i tålamod. Spelet blev större med tiden och det senaste spelet i serien kom ut 2013.
Jag pratar om Rayman.

Handling
Rayman-universumet hålls på plats av mystiska objekt som kallas Protoon. En dag kommer den mysiske Mr Dark och stjäl alla protooner, vilket kastar Rayman-världen i kaos. Electooner, som var små varelser som fanns centrerade kring den stora Protoonen, blev satta i burar runt i världen.
En magiker trollar fram hjälten Rayman som ska hämta Protoonen och rädda Electoonerna.

Om spelet
Spelet är ett typiskt plattformsspel. Du hoppar över plattformar, du slår fiender och du samlar olika blåa kulor för att få mera liv. Du kan använda Raymans hår som propeller ibland för att glidflyga från punkt a till punkt b. Längre fram i spelet får Rayman flera förmågor som att han kan t.ex flyga med hjälp av sitt propeller-hår.
Rayman har fått flera re-releases genom åren. Det jag har nu i min ägo finns på gog.com. Det fick också en spinoff-serie, Raving Rabbids, men den vet jag inget om.
Spelet blev väl mottaget för sin grafik, sitt soundtrack (vilket jag måste erkänna är ganska lugnande att lyssna på) och atmosfären i hela spelet.
 
Spelet och jag
20 år senare och jag älskar fortfarande detta spel av två orsaker.
1) det är svårt. Jag har aldrig klarat det och jag känner ingen som skulle ha gjort det. Man måste ha gott om tålamod om man ska försöka klara Rayman, men det är inte omöjligt. Spelet är lätt i början men blir gradvis svårare ju längre du kommer in i spelet. Rayman är en sann utmaning och banne mig, jag ska klara det innan jag passerar genom Pärleporten!
2) Det är ett vackert spel. Det har snygga färger och är en fröjd för ögat att bara se på.

Jag rekommenderar varmt detta spel, men gör så med en varning: Tro inte att dethär är ett spel som du kör igenom på en eftermiddag. Som sagt: Jag känner många som har försökt klara Rayman, men inte lyckats. Säkert skulle man lyckas om man skulle göra ett heltidsjobb av det, men de flesta av oss har inte sån tur.

1 kommentar:

  1. Åh jag älskade Rayman! Önskar jag fortfarande hade spelet :D Min favoritbana var en med noter och instrument.

    SvaraRadera