onsdag 24 december 2014

Custers Revenge

Innan jag börjar så tänker jag säga till mitt försvar att jag inte spelade detta spel!
Jag känner till det tack vare internet och det är antagligen det mest kontroversiella spelet jag har hört om. Det är onekligen ett spel som har skapat historia och därför anser jag att detta spel kan jag prata om.

Handling
Du spelar General George Armstrong Custer, en "krigshjälte" från amerikanska inbördeskriget (ingen vet helt säkert hur hjältelik han var).
Han befinner sig naken på ett slagfält med endast en hatt och en röd scarf runt nacken. Han ska gå från ena sidan av skärmen till den andra. Han ska undvika pilar som regnar ner över allt. På andra sidan av skärmen finns en naken indiankvinna som är bunden vi den påle. När Custer kommer över till henne så har han sex med henne. Spelaren får mera poäng ju mera sex han har med henne.
Det är allt.

Om spelet
"Hands off my Pixels!"
Spelet släpptes 1982 till Atarai 2600 av företaget Mystique. Det blev genast ökänt för att det stod på förpackningen att spelet inte fick säljas till minderåriga. Det stod i manualen att om ett barn råkar komma på föräldrarna med att spela detta spel så ska man säga att Custer och Indiankvinnan dansar. På baksidan av förpackningen stod det "She's not about to take it lying down, George! Help is on the way. By God! He is coming."

Var spelet kontroversiellt? Nä, inte särskilt, jag menar vad finns det att klaga på? Säkert fanns det två personer som tyckte att grafiken var dålig. För övrigt var det tyst....
SÅKLART var spelet kontroversiellt! Det är ett spel som handlar om att vara en vit kille från amerikas historia, som går över ett fält för att våldta en kvinna som är bunden vid en påle. Att hon är ursprungsamerikan hjälper inte heller.
Feministiska grupper, talesmän för ursprungsamerikanerna och spelrecensenter protesterade mot spelet. Intressant att ingen historiker-organisation klagade över att General Custer blir porträtterad på det sättet. Atari, konsolen som spelet släpptes för, försökte stämma Mystique.
Speldesignern försökte säga att kvinnan inte alls blev våldtagen, utan hon var frivilligt med på allt. Jag menar då är ju allting okej, eller hur?

Denna kontrovers gav spelet en massa extra publicitet och resulterade i att 80 000 spel såldes innan det äntligen blev nedtaget från hyllorna och inte fick säljas mera. Därför är detta spel idag väldigt svårt att få tag i, det skulle säkert gå att få tag i via internet om man är tillräckligt sjuk för att vilja ha det. Detta spel har listats flera gånger som det mest kontroversiella, rasistiska och värsta spelet som någonsin har gjorts.
Mystique blev uppköpt 1984.

Jag har aldrig hört om ett sånt kontroversiellt spel. Vilket är intressant. Jag menar det finns våldsamma spel. Det finns spel där kvinnor i allmänhet är nästan icke-existerande eller har en nedvärderande roll.
Men våldtäckt?

onsdag 17 december 2014

Monkey Island 2: Lechucks Revenge



Åhoj, mina vänner!
Nu ska vi prata om ett till spel som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det hör till kategorin spel som jag och mina kumpaner spelade då vi var små.
Jag pratar om den andre delen i Monkey Island-serien: LeChucks Revenge!

Handling
Vår hjälte, piraten Guybrush Threepwood från förra spelet sitter vid en lägereld och berättar om hur han besegrade LeChuck i det förra spelet. Piraterna är trötta på den berättelsen och frågar om han inte har några andra berättelser. Guybrush avslöjar för dem att han håller på att leta efter en piratskatt, den största piratskatten som finns. Den är känd bland folk som "The Big Whoop". Han är inte den enda piraten som är ute efter att finna The Big Whoop....
Samtidigt visar det sig att spökpiraten LeChuck från det förra spelet inte alls är död. Guybrush hade kvar LeChucks gamla skägg från ettan, vilket blir stulet för att återuppliva honom. LeChuck planerar förstås en hämd mot Guybrush.
Det finns myycket mera att säga om handlingen, men jag tänker inte avslöja för mycket.

Om spelet
Grafiken är lite bättre än ettan. Men fortfarande fungerar spelet på samma sätt, du pekar och klickar vad du vill göra. Spelet går ut på att du löser olika pussel med olika föremål precis som ettan. Under spelets gång åker du runt till fyra olika öar som du kan utforska.
Spelet är komiskt, men här måste jag ge spelet lite minuspoäng för en del skämt är helt enkelt dåliga. Men samtidigt så är det inte ett stort minus eftersom ettan (och resten av spelserien) använder sig av dåliga skämt.
Musiken och ljudeffekterna i allmänhet är bättre utvecklade än ettan.

En rolig detalj med detta spel är att det var det första pussel-spelet där du fick välja svårighetsgrad i början, "Monkey Island 2" och "Monkey Island 2 Lite". Det stod på omslaget att "Monkey Island 2 Lite" är till för spelrecensenterna. Gissa om jag kände mig träffad när jag läste det, för gissa vilken nivå jag valde!
Guybrush har äntligen odlat ett skägg i detta spel. Men få inga förhoppningar, det försvinner i trean.

När spelet släpptes fick det en massa rosor av kritikerna. Det prisades för alternativet att spela "lite", vilket gjorde att oerfarna spelare också kunde njuta av spelet. Det rosades också för att den hade "jättebra allt", om jag får fatta mig kort. Den hade helt enkelt jättebra grafik, jättebra ljud och musik, jättebra kontroller.... "Jättebra allt" helt enkelt. Än idag dyker det upp på listor över "bästa äventyrsspel".

Spelet fick en makeover och blev släppt igen 2010 till PC, Playstation 3, Iphone, Ipad (andra saker med I) och Xbox 360. Denna version av spelet har bättre grafik, bättre ljud osv. Monkey Island 2 Lite har helt blivit borttaget och istället har en del pussel blivit lättare. Denna remake blev inte lika väl emottagen som det gamla. Det var lite problem med kontrollerna och en del pussel var för enkla.
Personligen föredrar jag det gamla. Men jag har hört att man kan ställa in det nya så det ser ut som det gamla.


Mitt slutbetyg
Monkey Island 2 är ett av mina favoritspel. Trots att jag föredrar ettan så är det en jämn match som är nästan omöjlig att se vinnaren! Men ettan vinner helt enkelt för att det har mindre löjliga skämt än tvåan. Men det är en väldigt jämn match!
Och nu när det har blivit rereleased så rekommenderar jag att ni tar er en titt på detta klassiska spel! Men spela i så fall på den gamla grafiken för att få den fullständiga upplevelsen!

onsdag 3 december 2014

Duke Nukem II

Efter succén med det första Duke Nukem så gjordes en uppföljare. Denna gång fick spelet "rätt" titel och blev Duke Nukem II. Spelet är fortfarande väldigt basic, det är fortfarande ett standard plattformsspel. Det har bättre ljud och grafik än ettan.

Handling
Duke Nukem sitter på en talkshow för att prata om sin självbiografi Why I'm so Great. Han blir teleporterad upp i ett rymdskepp av utomjordingar. Deras plan är att använda hans hjärnvågor för att kontrollera en stridsdator, som i sin tur ska hjälpa dem att ta över världen.
Duke vill förstås inte acceptera detta, så han bryter sig fri, griper tag i lite vapen och är redo att rädda världen igen.

Om spelet
Precis som Duke Nukum så är syftet med detta spel att ta dig genom banor. Du kan samla poäng genom att samla på vissa föremål och skjuta fiender. I detta spel måste du också förstöra parabolantenner för att kunna fortsätta till nästa nivå.

Speltekniskt så skiljer sig detta spel från ettan i och med att det finns ett bredare urval av vapen. Du har din standard gevär, men du kan också skjuta iväg raketer, laserstrålar och eldkastare. Du samlar på dig nycklar för att ta dig genom vissa dörrar, du kan också plocka upp föremål som gör dig osynlig... Med andra ord, större utbud än ettan.

Som jag skrev tidigare så har spelet bättre ljud och mer detaljerad grafik än ettan. Jag minns när jag var liten och spelade det att jag gillade att bara skjuta med geväret, för det lät så coolt.
Karaktären Duke har lite mera humor än tvåan, men fortfarande är vi fast med enstaka cut-scenes där han slänger ur sig repliker som från en action film. Han är fortfarande en väldigt platt actionhjälte. Kanske han någon gång i framtiden kom att bli kärleksbrevet till actionhjältarna från 80 och 90-talet?

Spelets första av fyra episoder släpptes gratis som shareware. Det spelade jag och mina kumpaner på när jag var liten och vi hade tillräckligt att göra med denna episod.

Mitt betyg
Duke Nukem II är ett helt okej plattformsspel. Det skiljer sig inte så mycket från ettan, så om du gillade ettan så kan du njuta av detta spel också. Personligen gillar jag ettan mera för jag gillade grafiken och färgerna bättre. (Tänka er det!) Då ettan såg ut som ett roligt action-äventyr så är detta spel mörkare i färgerna. Fortfarande utan att vara onödigt mörk och ångestfyllt, som tur är.

måndag 1 december 2014

Duke Nukem



Tiden före Duke Nukem 3D och Duke Nukem Forever så fanns Duke Nukem endast som plattformsspel. Han hade inte ännu några coola one-liners eller någon personlighet överhuvudtaget. Duke var bara ännu en tuff action-hjälte som skulle rädda världen.

Handling
Året är i framtiden 1997. Dr Proton har bestämt sig för att ta över världen med hjälp av sin Techbot-armé. Duke Nukum, vår stentuffe hjälte, bestämmer sig för att stoppa honom. Spelet är uppdelat i tre delar. I den första delen slåss Duke mot Protons Techbots i Los Angeles för att sedan konfrontara doktorn. Dr Proton flyr till sin månbas och Duke följer efter i episod två. Dr Proton flyr vidare till framtiden i den tredje delen och Duke följer efter för att förstöra honom.

Om spelet
Spelet är ett väldigt typiskt plattformsspel. Du hoppar från olika plattformer och skjuter mot fiender. Du får poäng för att skjuta fiender eller spränga upp saker eller plocka upp vissa föremål. Du börjar vid en punkt från en bana och når slutligen fram till en annan punkt. Det är inte mera complicerat än det egentligen.

Det kanske har slagit er att spelet heter Duke Nukum, medan resten av spelserien heter Duke Nukem. Detta beror på att Apogee Software, som släppte spelet, hade hört att tv-serien Captain Planet skulle ha haft en karaktär som hette Duke Nukem. De blev därför rädda att de skulle bli stämda ifall de använde Duke Nukem. Därför fick detta spel titeln Duke Nukum. Men så småningom blev det klart att Captain Planet inte hade patent på namnet Duke Nukem.
Jag har hört att i ett downloadable content i Duke Nukem Forever så återvänder Dr Proton som antagonist.

Min slutdom
Spelmässigt är spelet är underhållande. Ibland är det roligt att döda lite tid med att hoppa mellan olika plattformer.
Det är inte lika tounge-in-cheek som uppföljarna kom att bli. Karaktären Duke har bara en rolig (?) line i hela spelet som jag kommer ihåg.
....Sug på den?